Balzsamecetek
A balzsamecetet elsősorban saláták, húsok, gyümölcsök vagy akár a vaníliafagylalt ízének fokozására ajánlják a szakértők, de a nemes ecet rajongói Itália-szerte aperitifként vagy egy kiadós étkezés után digestiveként is legurítanak belőle egy-egy kupicával.
A csúcsgasztronómiában nagy divatja van a balzsamecetnek, de a hétköznapi ételeket is ünnepivé varázsolja. Krumpli-, bab- vagy lencsefőzelékre pár csepp, és máris gasztronómiai kalanddá válik egy egyszerű ebéd. A húsok, különösen a vadak mellett fantasztikus ízharmóniákat produkál. Gyümölcsök közül az eper, banán, őszibarack és alma a legjobb partnere. A paradicsom elképzelhetetlen nélküle. Balzsamecet, szőlőmagolaj, paradicsom, bazsalikom és egy jófajta kenyér, ez az olasz kulinária alapja.
Jó védelmet nyújtanak szívbetegségek vagy akár a rák ellen is. Az öregedés folyamatát is lassíthatják.
Az ecet nemcsak ízletesebbé tesz bizonyos ételeket, hanem fontos vitamin-, ásványianyag-, aminosav- és enzimforrás, mindemellett egy sor gyógyító hatás tulajdonítható neki. Felhasználhatók saláták ízesítéséhez, mediterrán jellegű öntetek, húspácok készítésénél, de akár édességet, fagylaltokat is különlegessé tehetünk néhány csepp balzsamecettel.
- Natúr vörös balzsamecet
- Aszalt fügén érlelt vörös balzsamecet
- 20% akácmézet tartalmazó vörös balzsamecet
- Aszalt sárgabarackon érlelt fehér balzsamecet
- Narancshéjon érlelt fehér balzsamecet